top of page
Search

Credit management (B2B) in 2025 volgens 6 ervaren creditmanagers


De afgelopen maanden hebben we diverse door de wol geverfde (internationale) creditmanagers gevraagd naar hun ervaringen in creditmanagement, de rol van automatisering, digitalisering en hun visie op de toekomst. We hebben voor u alle interviews via onderstaande links op een rijtje gezet (op volgorde van publicatie) en de antwoorden op de vraag hoe zij de toekomst van creditmanagement zien nogmaals gepubliceerd.

Naar het volledige interview met:








Hun antwoord op de vraag “Hoe ziet de creditmanagementafdeling er anno 2025 uit en over welke vaardigheden dient de creditmanager dan te beschikken? ” kunt u hieronder lezen:



“Ik verwacht geen enorme aardverschuiving, maar de techniek zal in snel tempo ook ons vakgebied blijven veranderen en dus ook die van de Credit Manager. Wie is de wanbetaler van morgen ? Hoe beter je die vraag kunt beantwoorden, hoe beter je het bedrijf kunt behoeden voor afschrijvingen. Andersom werkt het ook: Hoe kun je de solvabiliteit en integriteit van je debiteuren anders meten dan puur op de resultaten van vorig jaar. Social media, reviews van klanten, aangekondigde plannen. De beslissingen neem je al lang niet meer op alleen gedeponeerde jaarstukken en betalingservaringen. Internet maakt het transparanter, alhoewel je ook niet weer alles klakkeloos kunt aannemen uiteraard.”



“Ik denk dat de creditmanagement afdeling in 2025 meer gebruik zal maken van AI (kunstmatige intelligentie), zoals automatische beslissingen op het gebied van kredietrisico’s. Nu is het proces ten aanzien van kredietbeslissingen vaak nog handmatig, de informatie is verspreid over verschillende platformen of nog niet volledig gedigitaliseerd. AI zal dit proces gaan automatiseren, zodat alleen de uitzonderingen onderzocht hoeven te worden. Ook gaan de dagelijkse taken veranderen. De systemen zullen gaan bepalen welke taken er (dagelijks) gedaan moeten worden en zelfstandig bepalen wat de hoogste prioriteit heeft op basis van de kredietrisico’s en achterstallige betalingen. Indien een taak automatisch gedaan kan worden zal het systeem dit overnemen. Denk hierbij aan het versturen van e-mails aan klanten en verkoop, het automatisch on hold zetten van nieuwe leveringen aan klanten als een reactie uitblijft, et cetera.”



“Ik verwacht dat de toekomstige werkzaamheden van een creditmanager meer value added tasks zullen zijn. De puur operationele taken en beslissingen zullen veelal geautomatiseerd zijn, gebaseerd op data en scoringsmodellen. 80% loopt moeiteloos door in het proces, de 20% uitzonderingen zijn de zaken waar de creditmanager zich op zal richten. De creditmanager zal een allround order to cash specialist moeten zijn. Een businesspartner voor alle functies binnen de organisatie, commercieel betrokken en ontwikkeld om zowel risico te managen, maar ook de groeidoelstellingen van de organisatie te ondersteunen.”



“De techniek gaat heel hard, en de credit manager zal mee moeten groeien. Daarnaast zie ik dat bedrijven toch nog vaak over de streep getrokken moeten worden om dit te herkennen. Er zal een taak liggen om ervoor te zorgen dat de organisatie mee gaat. Er zal veel meer informatie zijn en  er zullen veel betere voorspellingen gemaakt kunnen worden. Maar credit management blijft vooralsnog mensenwerk.”



“Silo’s zijn steeds meer verdwenen en er is steeds meer sprake van integrale ketenprocessen. Waar het klassieke debiteurenbeheer facturen en aanmaningen stuurde, is het creditmanagement nu meer richting order-to-cash (O2C) geëvolueerd.

Een steeds groter deel van de levenscyclus van een order en een klant loopt door O2C heen. Denk aan: master data, onboarding, pricing, billing, contract management, credit risk, fraude-preventie, forecasting & reporting, compliance. De automatiseringsgraad zal verder zijn toegenomen, waardoor veel operationele functies zijn verdwenen. Robotisering en AI, nu nog in de kinderschoenen, zal processen slimmer, goedkoper en schaalbaarder hebben gemaakt.

Dit gaat echter niet met de snelheid die je zou verwachten: de technologie is hierin niet de beperking, maar de bereidheid om verandering te adopteren. Finance is toch een betrekkelijk conservatief domein. Nieuwe spelers bedienen zich snel van de nieuwste ontwikkelingen, bestaande spelers hebben daar meer moeite mee. Zo zijn er al 15 jaar jaar cloud-oplossingen voor creditmanagement, maar heerst de indruk dat dit iets van de laatste paar jaar is.

Creditmanagers zullen steeds meer procesmanagers zijn geworden en dienen steeds meer te beschikken over zgn. 21st century skills als: Samenwerken, Probleemoplossend vermogen, Computational Thinking en Informatievaardigheden. Onze kinderen krijgen dit op school mee in het curriculum. De huidige generatie creditmanagers zal zich dit zelf eigen moeten maken.”



“Als ik deze vraag beperk tot de rol van de credit manager in 2025 zie ik een aantal zaken gebeuren. Allereerst gaat verdere professionalisering van het vak ervoor zorgen dat de creditmanager steeds belangrijker wordt binnen een organisatie. De combinatie van communicatieve vaardigheden, commercieel- en financieel inzicht en het besef dat deze man/vrouw een grote invloed heeft op de cashflow gaat ervoor zorgen dat de invloed van de creditmanager binnen moderne bedrijven gaat toenemen. In de US en UK (en wellicht hier ook al) wordt er aan de weg getimmerd met Master opleidingen in Credit Management waardoor director/executive level functies ook voor credit managers bereikbaar gaan worden. Een goed opgeleide en ervaren credit manager is dusdanig breed georienteerd dat het een kwestie van tijd is voordat CEO’s, HR en headhunters gaan ontdekken dat in deze beroepsgroep veel verborgen parels schuilen die ook elders of bovenin de organisatie zeer waardevol kunnen zijn.  Dit heeft hopelijk tot gevolg dat toekomstig talent meer doorgroeimogelijkheden gaan krijgen binnen waardoor het vak meer aantrekkingskracht gaat krijgen op jong talent!”


Wilt u ook discussiëren of van gedachten wisselen met vakgenoten over de toekomst van credit management & digitale transformatie? Bent u werkzaam als bijvoorbeeld creditmanager of finance manager (zie ook “doelgroep” hieronder), dan bent u van harte welkom om op 7 november aanstaande in het NBC te Nieuwegein kosteloos deel te nemen aan Credit Expo.



📷

70 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page